тел: +359 883 69 69 70, имейл: help@kartelito (.)com
Валути:

pages

Рекламации

 

Съгласно чл. 55, ал. 1 от ''Закон за защита на потребителите'' (ЗЗП), потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина да се откаже от получената стока в срок на 14 дни от датата на получаване на стоката.

В този случай търговеца е длъжен да възстанови на потребителя в пълен размер заплатените от него суми не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите. Сумите се възстановяват по банкова сметка на клиента.

Потребителят е длъжен да съхранява получените от търговеца стоки, тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от ''Закон за защита на потребителите''. За да бъдат върнати обратно закупените продукти задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, без да са използвани и без да е нарушена целостта на опаковката и без да има аромати.

Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия съгласно ''Закон за защита на потребителите''.

Търговецът има право да откаже връщането на продукт, съобразно действащото законодателство.

В случай на фабричен дефект, който е установен след получаването на продукта, клиента го връща за сметка на магазина и се изпраща друг продукт като заявения. В този случай транспортните разходи са за сметка на търговеца. При връщане на закупена стока транспортните разходи са за сметка на клиента и не се възстановяват.


 

1. Връщане

 

1.1 Продукт, закупен от електронен магазин Kartelito.com може да бъде върнат до 14 дни след получаването му, съгласно чл. 55, ал. 1 от ''Закон за защита на потребителите'' (ЗЗП)

Върнатият продукт трябва да бъде в безупречен търговски вид - цялостна опаковка, с всички налични етикети, да не е носен, да няма аромати по него, да не е пран, да не е гладен.

1.2 Какво трябва да се направи, за да може да бъде върнат продукт, закупен от Kartelito.com?

- Да се спазят правилата по под точка 1.1

- Преди да предприемете връщане на продукт, трябва да поискате това да се случи, след като се свържете с нас чрез формата за контакт или на email : sales @kartelito (.)com

- Попълнете коректно Формуляр за рекламация

- Връщането на продукт трябва да е чрез куриерска фирма Еконт.

- Разходите по доставката са за сметка на клиента, без наложен платеж. Стойността на продукта се изплаща чрез банков превод.

- Сумата по стойността на поръчаните артикули (без сумата, която сте заплатили за доставка при получаването на поръчката си) ще ви бъде изплатена в срок не по-късно от 14 календарни дни по банкова сметка, която сте ни предоставили при попълването на Формуляр за рекламация.

1.3 Случаи в които не се позволява да се върне продукт:

- Ако не са изпълнени всички указания в т.1.1 и 1.2

- Ако върнете продукт/-и с наложен платеж

- Ако върнете продукт/-и чрез друга куриерска фирма

Kartelito.com спазвайки ''Закон за защита на потребители''(ЗЗП) , запазва правото да откаже връщане на продукт.

Адрес за връщане :

гр. Плевен, Ул. Васил Левски-60, ет.4, офис 12 или  гр. Плевен, Офис ''Еконт Експрес'' - Васил Левски, Получател : Клотинг Брандед ООД,,

Име: Станислава Петрова, телефон : +359 884 22 46 53​


 

2. Подмяна

2.1 Продукт закупен от електронен магазин Kartelito.com може да бъде заменен до 14 дни след получаването му.
Продуктът, за да може да се подмени, трябва да бъде в цялостна опаковка, с всички налични етикети, да не е носен, да няма аромати по него, да не е пран, да не е гладен.

2.2 Какво трябва да се направи, за да може да бъде подменен продукт, закупен от Kartelito.com :

- Да се спазят правилата по под точка 1.1

- Преди да предприемете подмяна на продукт, трябва да поискате това да се случи, след като се свържете с нас чрез формата за контакт.

- Преди да предприемете подмяна на продукт, трябва да поискате това да се случи, след като се свържете с нас чрез формата за контакт или на email : sales @ kartelito (.)com

- Попълнете коректно Формуляр за рекламация

- Подмяната на продукт трябва да е чрез куриерска фирма Еконт.

- Разходите по доставката се поемат от клиента, без наложен платеж.

- След като получим върнатия продукт, и се уверим , че са спазани всички указания, в срок от 7-10 календарни дни служител на Kartelito.com ще се свърже с Потребителя, за да се изпрати продукта, който е избрал за подмяна. Разходите за доставка се поемат от клиента.

2.3 Случаи в които не се позволява да се подменя продукт:

- Ако не са изпълнени всички указания в т.2.1 и 2.2

- Ако искате да подмените продукт/-и изпратени с наложен платеж или доставка за наша сметка.

- Ако искате да подмените продукт/-и и ни го изпратите чрез друга куриерска фирма

Адрес за връщане :  

гр. Плевен, Ул. Васил Левски-60, ет.4, офис 12 или  гр. Плевен, Офис ''Еконт Експрес'' - Васил Левски, Получател : Клотинг Брандед ООД,

Име: Станислава Петрова

телефон : +359 884 22 46 53​


 

3. Дефектен продукт

3.1 Kartelito.com не носи отговорност за дефектни продукти. Kartelito.com представя продукти на различни производители, и няма участие в изработката, пакетирането на продуктите.

3.2 В случай на фабричен дефект, който е установен след получаването на продукта, клиента го връща за сметка на Kartelito.com и се изпраща друг продукт като заявения (следвайки инструкциите на 2.Подмяна). В този случай транспортните разходи са за сметка на търговеца. При връщане на закупена стока транспортните разходи са за сметка на клиента и не се възстановяват.

Последна актуализация : 06.07.2016 г.